HANDEN EN VOETEN TEKENEN - kunstenaar Paul van Dongen


In deze verdiepende workshop ga je onder leiding van Tilburgse kunstenaar Paul van Dongen aan de slag met verschillende tekenmethoden voor het tekenen van handen en voeten. Je oefent in korte en lange standen met
vorm en plasticiteit en er wordt dieper ingegaan op het begrijpen van de anatomie. De nadruk ligt op het overwinnen van de gebruikelijke problemen bij het tekenen van handen en voeten. De workshop is bedoeld voor gevorderde tekenaars.

Het tekenen van handen en voeten is al eeuwenlang een uitdaging voor kunstenaars. Vincent van Gogh, bekend om zijn krachtige en expressieve schilderstijl, worstelde ook met deze complexe vormen. In zijn brieven aan zijn broer Theo beschreef Van Gogh vaak zijn strijd om handen en voeten goed vast te leggen, omdat hij begreep dat ze essentieel zijn voor het uitdrukken van emoties en beweging. Hij vond dat handen net zo belangrijk waren als gezichten voor het weergeven van karakter en gevoel in een kunstwerk.

Naast Van Gogh gaf ook de Nederlandse portrettist Sierk Schröder aan hoe lastig het is om handen en voeten te tekenen en dat dit veel oefening vereist: 'Op het goed kunnen tekenen van een hand staat vijf jaar dwangarbeid.' Vooral handen, zo benadrukte Schröder, kunnen een geweldig uitdrukkingsmiddel zijn van persoonlijkheid en emotie, maar worden door hun complexiteit vaak weggelaten of slechts vaag weergegeven.

Biografie Paul van Dongen
Op tienjarige leeftijd tekende Paul van Dongen (1958) stripverhalen. Op zijn twintigste ging hij naar Kunstacademie St. Joost in Breda, sindsdien werkt hij als zelfstandig kunstenaar. Zijn werk bestaat uit tekeningen, etsen en aquarellen. Paul van Dongen woont en werkt in Tilburg. Zijn werk bevindt zich in veel privécollecties en in musea waaronder in Het Noordbrabants Museum in Den Bosch, Museum Krona in Uden en het Stedelijk Museum Amsterdam.

Datum: 18 januari, 10.00 – 17.00 uur (iets eerder aanwezig zijn om je te installeren). Er is een pauze van 13.00 - 14.00 uur.
Locatie: Goretti, Wilhelminapark 53, Tilburg (ruimte 1.1).
Benodigdheden: neem een stevig A3-tekenblok mee en potloden in diverse hardheden.
Aantal deelnemers: maximaal 12 personen
Niveau: gevorderde tekenaars (niet geschikt voor beginners).
Kosten: € 90,00 - inclusief koffie/thee en versnapering. Lunch zelf meenemen s.v.p.


button-reserveren-klein.jpg#asset:1820


Voorbeeldplaat uit de lesmethode van C.C. Huijsmans (1810-1886)

Hij was tekenleraar op de Rijks hbs waar de 13-jarige Van Gogh zijn eerste lessen kreeg - Collectie Stadsmuseum Tilburg

Tekenles Plaat 51
Ontdek station 013

Vincents Tekenlokaal is een initiatief van Stadsmuseum Tilburg.

Meer over Stadsmuseum Tilburg


Partners van Vincents Tekenlokaal