Tegendraads_Omslag_klein

Een Tilburgse roman met een knipoog naar Van Gogh

Op donderdag 1 oktober 2015 wordt in ons tekenlokaal een nieuw boek gepresenteerd: Tegendraads. Het boek is geschreven door Ineke van Pelt. Het verhaal speelt zich af in Tilburg en er komt een opa in voor die kunstschilder is. Zijn leven komt af en toe overeen met het delen uit het leven van Vincent van Gogh. Benieuwd? Vanaf 1 oktober is het te koop bij verschillende boekhandels! Hieronder lees je meer in het persbericht:

Veel schrijvers hebben hun feitelijke herinneringen aan hun leven in Tilburg te boek gesteld, maar romans waarin Tilburgers en het verleden van de stad Tilburg de hoofdrol spelen zijn zeer schaars. De laatste was Jasper Mikkers die met Karl Marx Universiteit in 2009 terugblikte op de bezetting van de Katholieke Hogeschool in 1968. Oudere Tilburg-romans zijn van de hand van Ed de Nève (Bij ons op den Heuvel), Jan Horsten met onder andere De Vier winden en Een stad ontwaakt, en de zesdelige textielreeks van Wim Hornman Het geslacht Van Galen. Met Tegendraads sluit Ineke van Pelt dus aan bij een kleine maar voor Tilburgers uiterst herkenbare traditie waarin de stad zelf nadrukkelijk aanwezig is.

Moerenburg, Broekhoven, het St.-Annaplein, ‘d’n Atteljee’, de Korte Heuvel, museum De Pont, en het Huis der Duizend Likeuren op Prinsenhoeven, het zijn slechts enkele van de vele locaties waar de roman zich afspeelt, en waar veel Tilburgers herkenbaar figureren. De hoofdpersoon, de vertelster van het verhaal, is Geertje, die na de dood van haar moeder een aantal geheimzinnige gebeurtenissen in haar familie probeert te ontrafelen. Die speurtocht voert haar langs drie generaties en naar het harde leven van de arbeiders in de textielindustrie, de oorlogsjaren, de drankzucht, en de tanende invloed van het katholicisme. In die familiegeschiedenis speelt tegendraadsheid een grote rol. Chris, Geertje’s broer (of is hij toch niet haar broer?), is een tegendraadse, net als de kunstschilder Frans Mesech, wiens levensloop door Van Pelt gebaseerd is op het leven van Vincent van Gogh. De geheimen worden ontrafeld, de antwoorden gevonden. Tegendraads is behalve een speurtocht door het verleden echter ook een zoektocht naar toekomstig geluk.

Tegendraads, een Tilburgse roman
door Ineke van Pelt
€ 12,95
ISBN 978-90-6663-070-3